{ LIFESTYLE }
22 Oct 2020
郭富城最重視女兒家教 堅持每日做運動保持正能量

2017年與方媛(Moka)結婚嘅郭富城,今後育有一對女兒Chantelle和Charlotte,近日受訪時就提到教育囡囡嘅方法。城城表示最重視女兒嘅家教,又分享自己保持正能量嘅方法!





城城表示從女兒小時候開始,就開始教導她們待人接物要有禮貌,每當收到其他人嘅禮物都要女兒講多謝,「因為我覺得呢個係一個禮貌,你會懂得去珍惜或感恩人哋畀你嘅嘢,你會從真心去講畀人聽『I’m thank you, thanks for your gift』。」又表示認同施比受更有福,「我好相信呢一樣嘢,因為我哋唔係要回報,而係要去分享。」





其後節目主持人提到城城是公眾學習的好榜樣,城城聞言後就坦言世上絕無一個人是十全十美,自己只是在能力範圍做到100分,「我覺得應該要活在當下,應該要享受呢一刻裏面想做嘅嘢,盡咗自己嘅努力去做,無愧於自己,呢個先係最重要。」


 
除此之外,朋友同樣在人生中擔當重要角色,因為不是只有自己一個人生存,「當你唔開心時,可以同你嘅朋友傾訴,你一定要去傾訴,將你唔鍾意嘅地方講出嚟,朋友可能畀到好多唔同嘅意見你。」至於保持正能量的方法,城城就指自己用做運動來建立,唔容許自己偷懶!



News
Feature
Blog
Load more
 
NOTIFICATION